مواردی که تمام والیدین برای جلو گیری از مشکلات دهان و دندان کودکان خود باید بدانند
در زمانیکه دندانپزشکی متوجه درمان بود، سن به دلایل رفتاری و عدم توانایی در برقراری ارتباط بین دندانپزشک و بیمار خردسال مساله مهمی به شمار می رفت. به این دلایل سن مرسوم اولین ملاقات دندانپزشکی، سه سالگی یا پس از آن بود. اما در حال حاضر هم آکادمی دندانپزشکی کودکان آمریکا و انجمن دندانپزشکی کودکان آمریکا یک ملاقات دندانپزشکی روتین را در زمان تولد تا یک سالگی یا قبل از آن توصیه می کنند. پس بطور کلی در حال حاضر اولین ملاقات دندانپزشکی بهتر است 6 ماه پس از رویش اولین دندان شیری و البته قبل از 1 سالگی رخ دهد.
در زمینه، آگاهی دادن به والدین در زمینه پیشگیری از بیماریهای دهان باید گفت که بایستی والدین از زمان رویش و ریزش هر دندان شیری آگاهی داشته باشد و توجیه شود که هر دندان تا چه هنگام می تواند در دهان حضور داشته باشد چرا که وقتی زیاده از حد اگر دهان بماند نیز مشکل آفرین است. (Over retained tooth) تمام اینها را ما در قسمت رویش دندانهاشیری دقیق نوشتیم و حتما بخوانید.
دندان های شیری از حدود 6 ماهگی تا 2 سالگی می رویند و از حدود 6 سالگی تا حدود 13-12 سالگی که به این دوره 7-6 ساله دوره مختلط (Mixed dentition) می گویند شروع به ریزش می کنند. مهم است که والدین باید آگاه باشند که در حدود 6 سالگی از پشت آخرین دندان شیری ( مولر دوم شیری) اولین دندان آسیای بزرگ دایمی خواهد روئید و در این سن به دلیل عدم مهارت کودکان در مسواک زدن بویژه دندانهای خلفی تر بهتر است که در مورد Fissure sealant ( شیار پوش) به والدین آگاهی داد. این پدیده نیز در قسمت درمانهای دندانپزشکی خواهید یافت ولی در اینجا همین کفا یت می کندکه بدانید درمانی بنام شیار پوش برای بچه ها و حتی بزرکتر ها وجود دارد
عکسی که وسط دندان شیار دارد و سیاه شده اینها اگر تمیز نشوند کم کم تبدیل به و.سیدگی دنان تبدیل می شوند و چون بچه ها قادر به تمیز کردن مرتب ان نیستند اینها را دندانپزشک با مواد شیار پوش محافظت می کند که پوسیدگی ایجاد نشود نوع درمان در قسمت درمانهای دندانپزشک اورده می شود
در مورد کودکان کوچک تر از 2 سال که هنوز از شیر یا شیشه شیر استفاده می کنند به والدین این آگاهی را باید داد که شیر و تغذیه طولانی مدت نوپا با شیشه شیر یکی از عوامل اصلی پوسیدگی دندان های شیری است. پس بهتر است که مادران پس از تغذیه کودک با شیر مادر یا شیر شیشه یا هر مادع غذایی دیگر ( در کودک زیر 3-2 ساله) به کودک خود آب بدهند و نیز توسط یک دستمال مرطوب دندان ها و زبان و لثه کودک را تمیز کنند و از همان اوان اوایل کودکی مسواک زدن را به کودک خود یاد دهند و بطور روتین به دندانپزشک مراجعه کنند. انواع مسواک ها هم برای کودکان تولید شده است مثلاً مسواک های انگشتی وجود دارند که مسواک زدن را برای کودکان کوچک تر، آسان تر کرده است.
می دانیم که هر دندان شیری سن مشخصی می روید و در حدود سن مشخصی می بایست ریزش کند. وقتی دندانی بیش از زمان معمول خود در دهان باقی بماند ممکن است عامل مشکلات زیادی باشد. از طرف دیگر وقتی دندانی ( مثلاً مولر اول یا دوم شیری) که بطور معمول حدود 12-11 سالگی بایستی بیفتد را زودتر بکشیم، مثلاً در 7-6 سالگی احتمال کمبود فضا ناشی از رویش مزیالی دندان مولر اول دایمی و رویش خلفی دندان ها قدامی وجود دارد که در آینده احتمال ارتودنسی را بیشتر می کند. پس اگر دندان شیری را زودتر از موقع معمول بایستی کشید بهتر از فضا نگهدار استفاده کرد. این فضا نگه دادرها خیل اهمیت دارن در رویش دقیق دندان در جای خود جهت مطالعه بیشتر در قسمت در مانها دندانپزشکی مراجعه فر ماید
عادت بد کودکان مثل مکیدن انگشت، پستانک و خوردن لب و ناخن و ...... نیز تا سن معینی می تواند بدون ایجاد مشکلات زیاد رفع گردد. مکیدن انگشت تا حدود 3-2 سالگی مشکل زیادی به وجود نمی آورد. اما اگر تا سن 5-4 سالگی این عادت ترک نگردد احتمال ایجاد مشکلات وجود دارد. پس اگر این عادت تا 5-4 سالگی ترک نگردد بایستی به دندانپزشک مراجعه کرد.
مکیدن انگشت وعوارض
درمان
علی رغم پیشرفت ها در زمینه کاهش پوسیدگی در جوامع، پوسیدگی دندانی اگرچه قابل پیشگیری است ولی هنوز هم بین کودکان نسبتاً شایع است. به لحاظ اهمیت فلوراید در این مقوله دندانپزشکان بایستی آگاهی کامل از اساس استفاده از اشکال مختلف فلوراید را بدانند و به والدین کودکان آموزش دهند. مکانیسم عمل فلوراید عبارت است از:
1- افزایش مقاومت ساختار دندان در مقابل دمینرالیزاسیون ( معدنی زادیی).
2- افزایش روند رمینرالیزاسیون ( دوبار معدنی شدن)
3- کاهش پتانسیل پوسیدگی زدایی پلاک دندانی
معمولاً اثرات فلوراید را به صورت سیستمیک و موضعی طبقه بندی می کنند اثرات سیستمیک آن می تواند از راه خوردن غذاهای طبیعی حاوی فلوراید، آب حاوی فلوراید طبیعی یا فلوراید اضافه شده به آب، مکمل های خوراکی فلوراید و بعضی اشکال دهانشویه فلوراید دار که بلعیده می شود ( اغلب دهانشویه ها به منظور موضعی بکار می روند) به دست می آید.
فواید فلوراید موضعی در نتیجه تماس آن با دندان است. بعلاوه به صورت خمیر دندان حاوی فلوراید و دیگر اشکال تغلیظ شده هم وجود دارد که خود بیماران یا دندانپزشکان برای آنها انجام می دهند.
موارد تجویز اشکال مختلف فلوراید به سن کودک، تاریخچه پوسیدگی های وی و خطر ایجاد پوسیدگی در آینده و نیز اینکه آیا آب حاوی فلوراید می نوشد یا خیر بستگی دارد. برای کودکان از تولد تا 3 سالگی مهم این است که میزان مطلوب فلوراید سیستمیک را دریافت کند. برای کودکانی که خطر بالا یا متوسط برای ایجاد پوسیدگی دارند استفاده مطلوب از فلوراید موضعی نیز یک ملاحظه مهم است.
فلورایداسیون آب
تمام نوشته ها مخصوص جامعه دندانپزشکی ایران شاخه یزد می باشد و کسی حق کپی برداری ندارد ن-ع:
0 دیدگاه